Bağışıklık Sistemi

Vücudumuzun savunma sistemi olarak bilinen bağışıklık sistemi, çok sayıda organ, hücre ve haberci madde içerir. Bakteri, virüs veya mantar gibi patojenlere karşı tepki göstermek için birçok vücut sistemini içerir.

Bağışıklık Sistemi

Vücudumuzun savunma sistemi olarak bilinen bağışıklık sistemi, çok sayıda organ, hücre ve haberci madde içerir. Bakteri, virüs veya mantar gibi patojenlere karşı tepki göstermek için birçok vücut sistemini içerir. Cilt ve mukoza zarları, bu sistemin en önemli bileşenlerindendir, çünkü genellikle patojenlerin ilk temas noktasıdır ve burada ilk savunma reaksiyonları gerçekleşir. Bağışıklık sistemi doğuştan gelen ve edinilmiş bağışıklık olmak üzere iki ana kısımdan oluşur.

Hangi besin takviyeleri bağışıklık sistemini güçlendirir?

Vitaminler, mineraller ve eser elementler gibi bağışıklığa özgü mikro besinler sağlıklı bir bağışıklık sistemi için gereklidir. Bunlar dengeli bir diyet ve sağlıklı, stressiz bir yaşam tarzı ile vücuda yeterince sağlanmazsa, gıda takviyelerinden destek alınabilir. C vitamini antioksidan etkiye sahiptir ve serbest radikalleri temizler. "Güneş vitamini" olarak bilinen D vitamini (aslında bir hormon) temel olarak savunma hücrelerinin üretiminde rol oynar. Çinko ve B vitaminleri de savunma sistemimizin işlevselliğinde önemli bir rol oynamaktadır.

Omega-3 yağ asitleri ve bağışıklık sistemi

Omega-3 yağ asitleri vücudumuzda anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Yüksek dozlarda omega-3 almak bağışıklık sistemimizi olumlu yönde destekleyebilir. Bunun nedeni, enfeksiyonların organizmada enflamatuar süreçlere yol açabilmesidir. Burada, eicosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asitten (DHA) gelen anti-inflamatuar haberciler vücuda değerli bir yardımcı olabilir.

Probiyotikler ve bağışıklık sistemi:

Bağırsak sağlığı, bağışıklık savunmasında kritik bir rol oynar, çünkü birçok bağışıklık hücresi burada bulunur.

Probiyotik alımı, özellikle Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve ve Lactobacillus casei suşlarından oluşan bir multibakteriyel kompleks ile, bu destekleyici etkiyi güçlendirebilir.